Δράση καπάκια

Περισυλλέξαμε 130.000 καπάκια και στόχος μας είναι να φτάσουμε τo 1.500.000 για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.


Μουσείο


Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης





Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 22561 κ 2271021421


Η Ιστορία μας

Το κτήριο, που σήμερα ονομάζεται Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων, όταν χτίστηκε και εξοπλίστηκε (1890-92) ως ευεργεσία του Γεωργίου Βούρου ονομαζόταν Βούρειο Αρρεναγωγείο Λιβαδίων. Ο ίδιος έχτισε και τον ναό του Αγίου Λουκά (1892) και το Βούρειο Παρθεναγωγείο (1887).
Ο Γεώργιος Βούρος ήταν γόνος της χιώτικης οικογένειας των Βούρων. Οι Βούροι των Λιβαδίων ανήκαν στον οίκο των Ψωματάρηδων. Είχαν χτήματα που απλώνονταν από τον σημερινό Άγιο Λουκά μέχρι τη θάλασσα και προς τα πάνω μέχρι τον Χριστό των Λιβαδίων.
Ο Αντώνιος και η Μαριόρα Βούρου είχαν τέσσερις γιους: τον Ζαννή, τον Νικόλαο, τον Ιωάννη και τον Γεώργιο, που ήταν ο μικρότερος. Με τη σφαγή της Χίου (1822) η οικογένεια θα μετοικήσει στη Σύρο. Ο Ζαννής θα ζήσει εκεί και θα ασχοληθεί με το εμπόριο. Ο Ιωάννης θα σπουδάσει ιατρική στο εξωτερικό και θα γίνει ο πρώτος καθηγητής του τμήματος Ιατρικής στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε προσωπικός γιατρός αλλά και προσωπικός φίλος του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας. Ο Γεώργιος θα σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και θα υπηρετήσει την Ελλάδα ως πρόξενος στο Παρίσι και πρέσβης στην Αγγλία. Έφτιαξε πτέρυγα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και άφησε το Βούρειο κληροδότημα.
Από το 1905 ως το 1929 τα Βούρεια Σχολεία λειτούργησαν ως Τετρατάξιο Δημοτικό Βούρειο Παρθεναγωγείο και ως Τριτάξιο Αρρένων. Από το 1929 τα Βούρεια Σχολεία έγιναν πεντατάξιο ή εξατάξιο μεικτό. Το 1950 ανεγέρθηκε η νοτιοδυτική αίθουσα του Σχολείου, ενώ το 2009 εγκαινιάστηκε το νέο διδακτήριο, στο οποίο υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Φυσικής - Χημείας, εργαστήριο Πληροφορικής, αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο και τουαλέτες. Στο Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων ανήκει και ο όροφος πάνω από το Νηπιαγωγείο Λιβαδίων, στον οποίο στεγάζεται σύγχρονη βιβλιοθήκη για τα παιδιά δωρεά Πανάγου και Ιωάννη Φαφαλιού.

Ελένη Φρεζούλη
εκπαιδευτικός