Δράση καπάκια

Περισυλλέξαμε 130.000 καπάκια και στόχος μας είναι να φτάσουμε τo 1.500.000 για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.


Μουσείο


Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης





Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 22561 κ 2271021421


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΞΕΝΑΚΗ




ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΞΕΝΑΚΗ

Την Πέμπτη  23 Νοεμβρίου 2017 ήταν ιδιαίτερη μέρα για την  Β΄και Γ΄ τάξη του Βούρειου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων, καθώς επισκεφτήκαμε τον ελαιώνα του κύριου Λουκά Αμπελιώτη και το ελαιοτριβείο του κύριου Γρηγόρη Ξενάκη.



Από την αρχή της σχολικής χρονιάς  η Β΄τάξη ξεκίνησε   το πρόγραμμα με την Ελιά και το λάδι και η Γ΄τάξη με τα προϊόντα της περιοχής μας.
Έτσι μια από τις πολλές  εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες  ήταν και η γνωριμία μας με τον ελαιώνα, το μάζεμα των ελιών, το ελαιοτριβείο και τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η κυρία Σοφία Καλογεράκη, που είναι ο διευθύντρια του σχολείου μας , αλλά και συνεργάτης- συνάδελφος στα σχέδια εργασίας μας, η δασκάλα της Β΄τάξης Μπιρλή Δέσποινα, της Γ΄τάξης Σωτηρία Τσικαλά και το Ε.Β.Π. κυρία Μαρία Ζαφείρη.
Πριν ξεκινήσουμε διηγηθήκαμε ένα παραμύθι για την ελιά και  τo ελαιοτριβείο, καθώς είχαμε κάνει συλλογή από παραμύθια, μύθους, τραγούδια και ποιήματα που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι.



Μάλιστα μια μαθήτρια είχε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. 
Μας έφτιαξε ένα ποίημα-τραγούδι 
για τη σημερινή μας επίσκεψη.
Πάμε εκδρομή   ελάτε όλοι μαζί  να τραγουδήσουμε.                     

 Κι όταν κατεβούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για 
το λαδάκι που βγάζει το δεντράκι 
 και που βάζουμε στο φαγάκι.
Λάδι κίτρινο χρυσό που το βγάζουν από τον καρπό! 
Σοφία Κ.
                                   Η
Με συγκίνησε πολύ η μικρή μου μαθήτρια!
Ξεκινήσαμε λοιπόν για το ελαιώνα του κύριου Λουκά Αμπελιώτη, όπου είχαμε μια πρώτη γνωριμία με τις ελιές. Είδαμε τους διάφορους τρόπους συλλογής του καρπού, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για το μάζεμα, βοηθήσαμε κι εμείς στο μάζεμα και πήγαμε τις ελιές στο  ελαιοτριβείο, για να πάρουμε λαδάκι.

Εκεί στην είσοδο του ελαιοτριβείου είδαμε φορτηγάκια γεμάτα τσουβάλια με ελιές, τελάρα για την παράδοση του καρπού στο ελαιοτριβείο και μια μεγάλη ζυγαριά. Μάλιστα ένας συμμαθητής μας ανέβηκε και τον ζυγίσαμε.
Μας υποδέχτηκε ο κύριος Γρηγόρης που έχει το ελαιοτριβείο και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του, εξηγώντας μας βήμα-βήμα πώς παράγεται το λάδι.
Πρώτα μας έδειξε το σημείο όπου τοποθετούνται οι ελιές μόλις έρχονται στο ελαιοτριβείο. Από την κορδέλα-ταινία μεταφοράς που βλέπουμε οι ελιές πηγαίνουν στους φυσητήρες(που είναι σαν απορροφητήρες) για να καθαρίσουν από διάφορες βρωμιές (σκόνη-χώμα) και τα φύλλα. Στο τέλος ζυγίζονται.

Μεταφερθήκαμε στο διπλανό μηχάνημα που ζεσταίνει και τεμαχίζει τον καρπό. Εδώ γίνεται η σύνθλιψη του καρπού και η παραγωγή ελαιοπολτού.
Από εκεί μεταφερθήκαμε στους κυλίνδρους που ξεχωρίζουν το λάδι από τη σάρκα, το νερό και το κουκούτσι της ελιάς. Το μηχάνημα αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα. 
Στη συνέχεια είδαμε το μηχάνημα που "ξεπλένει" το καθαρό λάδι και που το βγάζει πλέον έτοιμο για κατανάλωση.
Δίπλα εκεί είχε και τη ζυγαριά που ζυγίζουν το λάδι.
Ευκαιρία λοιπόν για μερικά προβληματάκια αφαίρεσης.
Η δασκάλα μας είπε πως από τα 100 κιλά ελιές βγαίνουν περίπου 20 κιλά λάδι. Πόσα είναι άχρηστα;


Έπειτα είδαμε τους τενεκέδες που τοποθετείται το λάδι, διάφορα είδη δοχείων: πιθάρια, βαρέλια, ειδικά πήλινα δοχεία, λεκάνες και αναγνωρίσαμε τα γεωμετρικά στερεά ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, κύλινδρος που κάναμε σήμερα στα μαθηματικά. Κι εδώ έπρεπε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Οι τενεκέδες χωρούσαν 15κιλά και 5 κιλά.
Πόσους τενεκέδες θα χρειαστούμε για να βάλουμε τα 20 κιλά λάδι που βγάλαμε στο προηγούμενο πρόβλημα;
Ύστερα βγήκαμε έξω να δούμε που πηγαίνουν τα φύλλα και τα κουκούτσια της ελιάς μετά από όλη την επεξεργασία. Η αλήθεια είναι πως μύριζε λίγο έντονα και δεν καθίσαμε πολύ εκεί.

 Με μεγάλη χαρά πήραμε το λάδι μας ,όπου ήταν καρπός των προσπαθειών μας !