Δράση καπάκια

Περισυλλέξαμε 130.000 καπάκια και στόχος μας είναι να φτάσουμε τo 1.500.000 για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.


Μουσείο


Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης





Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 22561 κ 2271021421


Επίσκεψη στη HELMEPA

Στις 1-3-2016 επισκεφθήκαμε την έκθεση της Helmepa στο κέντρο Καλουτά, στο Βασιλειώνεικο. Ήμασταν τα ζιζάνια της Ε΄ και της Στ΄ τάξης. Στο λεωφορείο βγάλαμε την ψυχή των δασκαλών μας και του οδηγού...
Όταν φτάσαμε στον Καλουτά, ένας ευγενέστατος ξεναγός μας ενημέρωσε για τον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο αλλά και για τους κινδύνους που μας απειλούν. Διαπιστώσαμε πόσο θαυμαστός, ζωογόνος, ανεξερεύνητος και απροστάτευτος είναι! Σε μεγάλα βάθη ζουν μεγάλα και αποκρουστικά ψάρια, που παράγουν ηλεκτρισμό και φωσφορίζουν.
Μας εξήγησε, ακόμα, ότι η θάλασσα ενισχύει την τουριστική βιομηχανία, που στον τόπο μας είναι αναπτυγμένη. Η χώρα μας και ιδίως η Χίος, έχει τους περισσότερους εφοπλιστές, με αποτέλεσμα να διαθέτουν την μεγαλύτερη εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της θάλασσας είναι ο λανθασμένος τρόπος αλιείας : υπεραλίευση, με δυναμίτη, με ανεμότρατα, σε απαγορευμένη εποχή.
Το υδάτινο οικοσύστημα είναι επιβαρυμένο από σκουπίδια που απορρίπτουν στεριανοί και ναυτικοί. Θαλάσσιοι οργανισμοί όπως οι χελώνες περνούν τις πλαστικές σακούλες για τσούχτρες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να πνίγονται. Εξάλλου, τα πλαστικά απορρίμματα δεν είναι βιοδιασπώμενα αλλά διαλύονται μετά από εκατοντάδες χρόνια.
Επιπλέον, θάλασσες και ωκεανοί μολύνονται από διαρροές πετραλαιοφόρων. Με την αλλαγή του κλίματος προκαλείται υπερθέρμανση, λιώσιμο των πάγων, με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να πλημμυρίσουν και πολλά ζώα όπως η πολική αρκούδα να απειληθούν με εξαφάνιση. Μαθητές και δάσκαλοι οφείλουμε να προστατεύουμε εθελοντικά το θαλάσσιο περιβάλλον.
Μετά την ξενάγηση, παρακολουθήσαμε μια ταινιούλια με θέμα τη φάλαινα των ελληνικών θαλασσών, συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο, βγάλαμε φωτογραφίες και ... ξετρελάναμε τους δασκάλους μας στο δρόμο της επιστροφής!!!